De afgelopen 6 jaar heb ik de term HSP of High Sensitive Persons af en toe langs horen komen. Ik associeerde het met zwak, teer, niet sociaal fit en iemand die veel zorg nodig heeft. Dat was ik natuurlijk absoluut niet..

Gelukkig brengt het pad van persoonlijke ontwikkeling mij de bereidheid om opnieuw naar dingen te kijken en mijn oordelen te onderzoeken. De laatste 4 jaar merkte ik hevige schommelingen op in mijn gemoed, ervaringen en energielevel. Ik wilde meer alleen zijn, had verwerkingstijd nodig na leuke en dagelijkse gebeurtenissen en voelde me constant ‘gehaast’ in het normale ritme van de Nederlandse werkende mens. Vorig jaar las ik het boekje ‘Hooggevoeligheid als uitdaging’ van Marian van der Beuken. Behalve een paar kernmerken (‘je was waarschijnlijk een huilbaby’, bescheidenheid en introvertie) herkende ik alles wat staat omschreven als de hooggevoelige mens *. Ik was beduusd. Ik? Maar ik was toch altijd zo stabiel, relaxed, makkelijk met mensen, spontaan, ondernemend, flexibel, avontuurlijk en sterk? Wat is er gebeurd tussen toen en nu? Maakt persoonlijke groei en mijn hart openen mij mìnder goed in staat het leven aan te kunnen? Tijd voor een onderzoekje..

Een diep voelend kind

Als kind had ik wel een wat serieuzere, filosofische en dromerige kant. Mijn moeder zegt: ‘alsof je de wereld door een gordijntje zag.’ Ik was me als klein meisje bewust van hoe raar ik de wereld vond. Veel dingen vond ik onlogisch en niet zo lief. Ik kon daarin neigen naar dramatiseren en moraliseren. Toen ik op mijn 11e vlak voor het avondeten een programma van Middas Dekkers zag waarin varkens in een slachterij in beeld werden gebracht was het alsof ik een vuist in mijn maag kreeg. Mijn hoofd tolde. Overstuur: ‘Is DIT wat er gebeurd met levende dieren terwijl wij ze vrolijk opeten?’ ‘Waarom heeft niemand me dit vertelt!? Wat is dit voor gruwelijkheid?’ Die avond deelde ik mijn ouders mee dat ik nooit meer vlees wilde eten. Mijn ouders hebben me daarin eigenlijk meteen geaccepteerd – waarvoor mijn grote dank pap en mam- en mijn moeder kookte vanaf toen vegetarisch voor me. Inmiddels zie ik deze geraaktheid die mij onmiddellijk tot duurzame gedragsverandering bewoog als teken van een vermogen tot diep voelen en verbonden kunnen zijn (in dit geval met het leven van dieren ver van mijn bed). Mijn ongewone eetkeuze was dankbaar onderwerp van spot, bijzondere opmerkingen en zelfs plotselinge verontschuldigen van mensen in mijn omgeving. Logisch. Nu, 20 jaar later is er een grote verandering gaande in de houding rondom vegetarisme en flexitarier zijn. Elke verandering heeft z’n eigen tijd nodig om door te dringen bij een grotere groep mensen. Misschien zat het pionieren er toen al in?

De hoogsensitieve avonturier

Dat diep voelen, op een andere manier dan mensen om me heen, was er al. Tegelijkertijd toonde ik veel extraverte kenmerken zoals makkelijk contact maken, houden van mensen om me heen en genieten van feestjes. Ik herinner me niet dat ik eerder moe of overprikkeld was dan mijn vriendinnen of dat ik regelmatig behoefte had aan terugtrekken. Toen ontdekte ik een categorie HSP’ers die de neiging heeft avontuurlijk en ondernemend te zijn en deze wordt High Sensitive Thrill Seeker genoemd. Ik sprong een gat in de lucht van herkenning en opluchting: ‘Ja! Ja! Ja! Dat is het!’ Zeer ‘voelend’ én enorm avontuurlijk ondernemend tegelijkertijd. Dit gaat over mij. En het ‘naar binnen gekeerd zijn’ herken ik in het op jonge leeftijd zelfbewust zijn. Ik bespiegelde, analyseerde, filosofeerde en mijmerde wat af. In ‘Hooggevoeligheid als uitdaging’ staat onder het kopje : ‘Kwaliteiten en vervormingen van HSP’s

  • HSP’s zijn zeer bewust van hun denken, voelen en handelen. Ze reflecteren daar voordurend op. Ze zijn zijn leergierig. Van al dat bewustworden kunnen ze heel moe worden. Ze zijn vaak slecht gegrond en kunnen gemakkelijk het contact met hun lichaam en de realiteit kwijtraken.’

Ja dat is precies wat ik tegenkom. Vooral vroeger kon ik zoveel nadenken en bespiegelen dat het me kon verlammen en bezwaren. Meer recent herken ik voorzichtigheid en zelfreflectie in de manier waarop ik me uitdruk als onderdeel van mijn eigen persoonlijke groei proces. Bewustwording is prachtig én de valkuil kan zijn dat spontaniteit en lichtheid (tijdelijk) minder plek krijgen.

Those who feel the world and those who run the world

Ex-model en coach voor HSP’s Candace van Dell maakt verhelderende video’s en de volgende raad ik je van harte aan: ‘Highly Sensitive People Are Wired Differently Than Society‘ 

Candace benoemt een grove tweedeling mensen: ‘Those who FEEL the world and those who RUN the world.‘ Zij stelt dat sommige mensen als kerntaak hebben hun voelendheid te ervaren en te delen en andere mensen als kerntaak hebben de praktische zaken des levens te regelen en te structureren. Uiteraard neemt dit niet weg dat bijna alle mensen voelen en meeleven met hun omgeving. En dat mensen die veel ‘voelen’ prima tot handelen in staat zijn. Beide taken zijn even belangrijk, even nodig. Met alleen gevoelens voelen wordt er weinig werk verzet. Met alleen organiseren zonder ziel worden systemen koud en weinig dienstbaar. Het besef dat mijn gevoeligheid een ‘taak’ kan zijn voelt al stukken fijner dan denken dat ik ‘zwak’ of te wenig fit for society ben. En we kunnen hem ook omkeren: misschien laten de huidige structuren van ‘those who run the world’ te weinig ruimte voor voelen, bezieling en kwetsbaarheid?

Marjan van Beuken schrijft de zin die mij nog altijd ontroert en sterkt: ‘Hooggevoelige mensen zijn vaak de hoeders van rust, stilte en het kwetsbare op onze planeet..’ Wow. Beetje bij beetje begin ik mezelf en de hoogsensitieven in de wereld in een ander licht te zien. Zie jij het ook?

Maakt het openen van mijn hart me minder goed in staat het leven ‘aan te kunnen’? 

In mijn woelige ontdekkingstocht naar waarheid en essentie in het leven ben ik godzijdank enkele parels van mensen tegenkomen. Mentoren, engelen, wijze vrouwen, therapeuten en geliefden. Tijdens een periode van 8 maanden waarin ik lichaamsgerichte psychotherapie volgde bij Moos Nederveen uitte ik een keer: ‘Het voelt alsof ik zo kwetsbaar ben geworden en ongegrond. Hoe kan het dat ik vroeger zo sterk was? Wat is er met me aan de hand?’ Moos antwoordde met een warme glimlach: ‘Dit stuk zwaarte zat er altijd al, alleen nu heeft het de kans om aan het licht te komen. Een groot deel van jou wil hier niet zijn, omdat je weet dat er een plek bestaat waar pure harmonie en vrede is. Jouw taak is om echt hier op aarde te zijn.’

Oke dan..

Lieve stralende, waarachtige, zoekende voelende mens

Mijn advies aan mezelf en aan jou is: Durf te doorvoelen, erken je gevoelige natuur als een ‘taak’, koester je grenzen met zachtheid, vind door ervaring je plek als sensitieve pionier, omring je met mensen die je werkelijk ‘zien’ en optillen,  eer  je moed om in deze weerbarstige, dolgedraaide, voor ons behoorlijk uitdagende wereld van betekenis te zijn. You rock! 

Tips

  • desensitievepionier.nl
  • femkedegrijs.com
  • Boeken van Susan Marletta-Hart, Elaine Aron en Carolina Bont

* Uit ‘Gevoeligheid als uitdaging’ door Marian van den Beuken

HSP Kenmerken en vervormingen

– HSP’s hebben diepgang, ze verwerken alles wat hun systeem binnenkomt op een diep niveau en zijn in staat tot intense concentratie. Ze floreren het meest als ze met anderen op een diep niveau kunnen delen. Ze hebben ook de neiging alles te goed, te diep, te perfect te willen doen.

– Ze zijn zorgzaam, ze weten perfect wat anderen nodig hebben. Ze zijn in staat tot empathie. Zorg voor henzelf en het bewaken van hun eigen grenzen is meestal niet hun sterkste kant.

-Ze hebben een rijk en onstuimig gevoelsleven. Ze kunnen grote hoogten en diepe dalen bereiken. Ze kunnen intens geluk ervaren. Door de intensiteit van hun gevoelens zijn ze ook snel uit hun evenwicht.

– Ze kunnen subtiele nuances en details onderscheiden met verschillende zintuigen. Ze raken snel van slag door sterkte prikkels.

– Ze zijn gevoelig voor nuances in de communicatie, zoveel verbaal als non verbaal. Ze kunnen beluisteren wat er niet gezegd wordt. Ze zijn gevoelig voor de onderstroom, voor stemmingen, voor sfeeer. Ze hebben veel aandacht voor het proces. Ze zijn gericht op verbinding en gedijen bij intimiteit. Daarin kunnen ze zichzelf echter ook snel verliezen.

– Veel HSP’s zijn creatief en kunstzinnig. Ze hebben een rijke fantasie en sterke intuitie. Ze zijn echter niet voor iedereen te begrijpen.

– Ze zijn alert op gevaren, signaleren deze in een zeer vroeg stadium. Ze hebben een neiging tot tobberigheid, zorgen maken.

– Ze voelen meteeen of een atmosfeer vriendschappelijk of vijandig is. Ze zijn op hun best in een hartelijke sfeer. In een zakelijke, competitieve of vijandige omgeving functioneren ze aanmerkelijk minder goed. Ze zijn stressgevoelig.

– HSP’s zijn zeer gevoelig voor pijn (fysiek en psychisch) bij zichzelf en anderen.

– Ze zijn zorgvuldig en accuraat. Ze hebben een overdreven neiging tot perfectionisme.

– HSP’s zijn spiritueel georienteerd. Ze voelen zich vertrouwd met mystiek en het bovennatuurlijke. Ze zijn erop gericht heelheid in het menselijk bewustzijn te ontwikkelen en tot uiting te brengen. Als ze doorschieten in hun bevlogenheid kunnen ze zweverig en geexalteerd worden.

– Ze zijn in staat tot een grote bezieling. Ze kunnen anderen goed motiveren en inspireren. Ze zijn visionair. Ze zien al mogelijkheden in een zeer pril stadium, waar dat voor anderen nog niet zichtbaar is. Ze lopen hierdoor wel de kans het contact met hun omgeving kwijt te raken of dwingend over te komen.

– Ze floreren het meest als ze recht vanuit hun hart kunnen werken. Ze zijn dan authentiek, origineel en creatief.

– Ze houden van rust en stilte en zijn vaak ook de hoeders van rust, stilte en het kwetsbare op onze planeet. Ze kunnen slecht tegen drukte en lawaai.

– Ze hebben een diepe verbondenheid met de planten- en dierenwereld

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *