Verbindend communiceren

Empathisch luisteren is de sleutel tot echt contact, maar door zelfverbinding kan je iemand pas echt ontwapenen. Loes Berkhout kan dat als geen ander demonstreren, vermomd als Jakhals of Giraf. Eigenlijk zocht ik een cursushout bewerken maar kwam per ongeluk bij de gratis intro verbindend communiceren terecht in het ondernemershuis in Zeist. De workshop werd gegeven door Loes Berkhout. En hoewel alles in mij riep: “dit weet je toch wel, je moet niet oordelen maar luisteren en objectief waarnemen”, ontwapende Loes mij en de andere deelnemers. Loes kan op zo’n zachte manier reageren dat je automatisch geboeid raakt en denkt; dàt wil ik ook leren.

Geen zweverig gedoe bij intro verbindend communiceren

Verbindend communiceren is helemaal niet zweverig. Al moest ik bij de kringopstelling, de kopjes kruidenthee en een paar schoenen die uitgingen en plaatsmaakten voor een tweede paar geitenwollen sokken, wel even slikken. Maar na het eerste moment van rust, waarbij Loes een korte ontspanningsoefening geeft, valt de spanning van me af.

Intro verbindend communiceren smaakt naar meer

Het geeft juist handvatten aan begrippen als “bij jezelf blijven”, “in je kracht staan”, “loslaten” en je “openstellen”. Want hoe doe je dat eigenlijk? Mensen hebben allemaal de neiging andermans problemen te willen oplossen. Ondertussen worstelen we zelf met gevoelens van te kort schieten. Loes is ervan overtuigd dat IEDEREEN  ergens last heeft van minderwaardigheidsgevoelens. Dat is dan de reden dat we ons niet open durven te stellen. We zijn bang niet goed genoeg te zijn. Maar de enige manier tot echte verbinding is wel jezelf openstellen. Dat vereist uiteraard het nodige zelfonderzoek, maar dat kan op elk moment, door je af te vragen, wat voel ik, wat doet dit met mij? En daar heeft ze ook een heel handig kaartje voor als hulpmiddel, want gevoelens benoemen, ik doe het niet elke dag.

Motto verbindend communiceren

Wat doet het met mij, wat doet het met jou en wat kan ik doen om jouw leven te verrijken, is het motto van verbindend communiceren. Een hele positieve insteek dus. Maar zoals gezegd begint het met zelfverbinding. Ken u zelve, waar heb ik dat meer gehoord? Het helpt daarbij om gevoelens onder woorden te brengen. Dat blijkt nog best lastig. Hoe voel ik mij? Verward, verdrietig, blij, energiek? Vooral de emoties die we als “negatief” betitelen raken vaak vertroebeld door dat ze eigenlijk geen emoties zijn, maar gedachtes over emoties. Zoals “ik voel me in de steek gelaten”. Zou je een dergelijk gevoel delen, dan voelt je gesprekspartner zich hoogst waarschijnlijk aangevallen, want het zegt meer over hem dan over jou. Je kunt je klein voelen, onbelangrijk, kwetsbaar. Maar de ander heeft niet de macht jou te laten voelen, aldus Loes.

Dat blijkt een taaie om te begrijpen. Want maar al te graag zoeken we een zondebok als dingen tegenzitten en we boos of gefrustreerd raken. En voor je het weet zit je dan middenin een conflict.

Voel je je nu ook nieuwsgierig? Heb je behoefte aan meer informatie? Binnenkort is er weer een introductie avond verbindend communiceren.

Ook start er een basiscursus II. Alle informatie vind je op de website van Verbindwerk.nl.

Of op facebook: https://www.facebook.com/verbindendcommuniceren/?fref=ts.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *